Tinka Veninga | Projecten

10 Serve the City Projecten met 10 klassen op basisschool De Ark

Voor het derde jaar op rij kijken we terug op 10 super geslaagde projecten met basisschool De Ark. Deze projecten werden als afsluiting uitgevoerd nadat in een paar lessen het betreffende thema geïntroduceerd was.  Tijdens de projecten krijgen alle kinderen dan een Serve the City Diemen shirt aan. Eén kind vroeg me waarom daar een hand op het shirt staat. Daar wist een ander kind het antwoord wel op: ‘Nou, natuurlijk net als de helpende handjes in de klas’. Zo waar! We willen graag de kinderen leren dat ze helpende handjes kunnen zijn in deze samenleving.

Wat zij doen maakt een verschil! Voor ze aan de slag gingen vroeg ik of ze nog wisten dat ze eerder zo’n shirt aan hadden gehad. Er gingen vele vingers omhoog. Een jongen uit groep 4 verbaasde me door te vertellen dat hij toen naar de bejaarden was gegaan om spelletjes te doen. Dit was toen hij in groep 2 zat en nog wist hij het! Dit schooljaar deed groep 1 en 2 helaas niet mee. Het ging nu om de groepen 3 tot en met 7. De thema’s die we behandeld hebben bleven hetzelfde per leerjaar als de vorige schooljaren.
 
Omgeving
Tijdens de 5 projecten van de groepen 3 en 4 zijn er vele vuilniszakken gevuld met zwerfafval. Dit met prikstokken die de gemeente aan ons uitgeleend had. De kinderen werkten in teams. Het ene kind met de prikstok en het andere met de vuilniszak. Samenwerken is dan best een uitdaging. Natuurlijk moest er wel regelmatig gewisseld worden, want het liefst was iedereen aan het prikken. Het ene kind ging vooral voor het grotere afval, waardoor die alweer rende naar het volgende lege blikje. Terwijl het andere kind meer van de details en precisie is door ieder snoeppapiertje en sigarettenpeukje op te rapen. Hou dan je groepje maar bij elkaar 😊. Wat een spierballen kregen ze van het sjouwen van die steeds voller wordende zakken. Het is bijzonder om te zien hoe gedreven de kinderen zijn om hun omgeving schoon te maken. We hopen natuurlijk dat ze na de lessen en deze actie beter nadenken en hun afval niet zomaar meer op straat gooien. Misschien zelfs wel het goede voorbeeld gaan geven???

Armoede
De groepen 5 en 6 hebben vanaf les 1 voedsel ingezameld voor de voedselbank. Tussendoor kom ik dan altijd even langs om te kijken hoe het gaat met het inzamelen. Daar ontstaan dan leuke gesprekjes. ‘Wie heeft er al wat ingezameld? Wie heeft dat zelf betaald?’ Als er dan weinig handen omhoog gaan, vraag ik wie er al zakgeld krijgt. Daar gaan dan vele handen voor omhoog. ‘Wie krijgt er meer dan 1,- euro in de week?’ Ook dat zijn er meestal best veel. Vervolgens vraag ik of ze weten wat een zak macaroni kost. Soms denken ze dat dit 3,- euro is. Als ik dan vertel dat dit al voor 63 cent kan beseffen ze dat ze van hun eigen zakgeld een product kunnen kopen. Meestal gaat het na zo’n tussentijds bezoekje een stuk beter met het inzamelen. Als project gaan ze hun zelf ingezamelde voedsel brengen en bij de voedselbank een handje helpen. Ervaring van vorige jaren leert, dat we de kinderen af mogen remmen, anders zijn ze met een half uur klaar met de werkzaamheden. Zo graag willen ze hun handen uit de mouwen steken.

Eenzaamheid
Groep 7 organiseerde een gezellige koffieochtend. Vanwege de grootte van de groep gebeurde dit op twee locaties tegelijk. De ene helft ging naar de Schakel en de andere naar het Huis van de Buurt. We daagden de leerlingen uit om zelf mensen uit te nodigen waarvan zij dachten dat die wel van wat gezelligheid en aanspraak zullen genieten. Daarnaast hebben we via de PCOB en Burenhulp als Serve the City Diemen flyers verspreid. En wat een opkomst was er op beide locaties. Op beide locaties was het door leerlingen en gasten als een gezellige ochtend ervaren. Op de terugweg vroegen de leerlingen al of ze het volgend jaar weer konden doen. Tijdens het nabespreken was er vooral verbazing over de leeftijden van sommige gasten. ‘Die waar ik een spelletje mee deed, die had de oorlog nog meegemaakt!’ Het waren bijzondere ontmoetingen voor jong en oud!
 
Al deze projecten hadden niet plaats kunnen vinden zonder de hulp en begeleiding van ouders/opa’s/oma’s van de leerlingen en van stagiaires van de Stichting Welzijn Diemen. Samen kunnen we een verschil maken! En dat willen we aankomend schooljaar ook weer gaan doen. De gesprekken met De Ark en Stichting Welzijn Diemen zijn alweer in de voorbereidende fase.

Reageren

Naam:
E-mail adres:
Reactie: